tiistai 9. huhtikuuta 2013

Täällä pohjan tähden alla 3


Luvut 1,3,5,7,9
  Täällä pohjan tähden alla 3 sijoittuu 1920 luvulta 1950 luvulle. Kirjan miljöönä on Hämäläiskylä, jossa voi yhä näkyä sisällissodan arvet. Kirjan päähenkilön Akselin elämään vaikuttaa erityisesti sisällissota. Hän on toiminut punakaartin yhtenä komentaja, ja vaikka hänet on armahdettu silti kyläläisissä elää katkeruus Akselia kohtaan. Akseli on palannut kylään takaisin perheensä luokse Vaimonsa Elina ja heidän kolmen pojan luokse.
  Torpparilain tultua 1922 Akselilla on oikeus ostaa maa omakseen missä hän on asunut tähän asti vuokralla, mutta kylän miehet eivät ole kauhean suopeana tästä. Akseli saa kuitenkin perheelleen ostettu maat mitkä halusikin. Kyläläisten katkeruus näkyy eteenkin kylän miesten toiminnassa, Akselia pidetään edelleen ”vihollisena”. Torpan omaksi oston jälkeen, luvussa kolme päähenkilö kertoo itsekin metsä savotassa ollessaan, että vaikka hän on ostanut torpan itselleen, ei hän edelleenkään ole tasavertainen maatilallisten kanssa.  
  Akselin suhde muihin kylän ihmisiin on etäinen, ja sisällissodasta onkin varmasti hänelle jäänyt luottamus pula, mutta myös kylän ihmisten käyttäytyminen on vaikuttanut Akseliin. Akselin ja hänen vaimonsa Elinan välillä on vahva luottamussuhde, ja tunne että he välittivät toisistaan oikeasti 1900 luvun alkupuolelle tyypillisesti. Akselin suhde omiin lapsiinsa on etäinen mutta välittävä. Vilhon ja isän suhde oli Vilhon ollessa nuorempi etäinen, mutta Vilhon vanhennuttua ja lähdettyään isänsä kanssa puusavottaan heidän suhteensa syveni. Isän suhde poikaan oli välittävä mikä näkyi rippipuvun ostossa, mitä hän halusi ostaa hyvän puvun pojalleen.
  Kertoja on kaikki tietävä, kirjassa on kuitenkin paljon dialogia, joka saa kertojan osuuden häviämän. Kerronta etenee kronologisesti ja kertoo Koskelan perheen tarinaa 30 vuoden ajalta, sekä kylä yhteisön muuttumisesta.
  Kieli teoksessa on selkeää ja ymmärrettävää. puhe osuudet jäivät kuitenkin hieman vaikea selkosiksi, eteenkin pitkät tauot sekoittivat lukiessa ”Juu juu… Elkku kiertää maailmaa.”.  Henkilöiden lempinimet ja puheenomaisuus sekoittivat dialogien ymmärtämistä.
Arvostelu:
  Väinö Linna on kuvannut tekstin erittäin hyvin. Välillä itseäni alkaa ahdistaa muiden ihmisten kohtelu Akselia kohtaan. Tämähän on kärsinyt jo rangaistukset. Kirja toimii erittäin hyvänä ikkunana sisällissodan arpeuttamaan Suomeen.
  Vaikka kirja oli loistavasti kuvattu, jäi se mielestäni tapahtuma köyhäksi. Kirja oli kuitenkin mielestäni parempi, kirjailijan Tuntematon sotilas. Kirjassa positiivisena oli sen pitkä aika väli, joka antoi sisältöä kirjalle, ja antoi Koskelan perheestä laajemman kuvan.
  Mielestäni teosta voidaan kuitenkin pitää klassikkona sen vahvan Suomen historian kerrontana. Nuorille kirja on hyvä kuvaus aikaisempien sukupolvien elämästä, joka auttaa ymmärtää heidän ratkaisujaan. Vanhemmat lukijat voivat nähdä oman historiansa ja vanhempiensa elämän kirjan kuvailusta.
  Teoksen tunteminen nykysuomalaiselle olisi tärkeää, yleissivistyksen kannalta ja toisenlaisen näkemyksen saamiseksi Suomen historiasta. Eteenkin ihmisille jotka eivät tunne Suomen sisällissotaa eivätkä koe omaksi tutustumistavakseen puuduttavia historiallisia tietokirjoja suosittelisin kirjaa erilaiseksi lähestymistavaksi.

Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti