maanantai 8. huhtikuuta 2013

Täällä Pohjantähden alla 3Täällä Pohjantähden alla - osa 3

Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla trilogian kolmas teos sijoittuu, 1920-luvulta 1950-luvun alkuun asti, Hämeen kylään nimeltä Pentinkulma. Linna kuvailee Akseli Koskelan ja tämän vaimon Elinan rakkaussuhdetta sekä heidän lähipiirinsä tapahtumia ja henkilöitä.

Teoksen keskeisiä henkilöitä ovat kuitenkin lähinnä Koskelat. Akseli ja tämän vaimo Elina ovat suuressa roolissa kirjassa alusta loppuun saakka. Jussi, Akselin isä, kuolee halvaannuttuaan ja hautajaiset pidetään samaan aikaan, kun Ilmari Salpakari menee naimisiin Lauran kanssa. Ilmarin avioliittoa ja turhautumista kuvataan melko paljon. Ilmari jää myös kiinni pettämisestä. Akselin ja Elinan ainut tyttö, Kaarina, pitää Akselin jalat maassa.

Teoksessa on kaikkitietävä kertoja, ja kerronta etenee soljuvasti asiasta toiseen. Teoksen kieli puolestaan on melko arkista ja murre näkyy henkilöiden vuorosanoissa. Kertojan kieli on kirjakieltä. Murteet ja arkikielisyys tuovat lukukokemukseen todentuntua ja teokseen pääsee paremmin sisälle arkisuuden avulla.

Keskeisiä teemoja teoksessa ovat Akselin ja Elinan rakkaussuhde sekä talvisota. Myös sisällissodan jälkeinen elämä on keskeisenä teemana. Talvisodassa kaatuu kaikki muut Akselin pojat paitsi Juhani, Akselin kuopus. Akselin vanhimman pojan Vilho Koskelan matka ja kuolema sodassa on kerrottu lähemmin Väinö Linnan teoksessa Tuntematon Sotilas. Juhani ryhtyy pitämään tilaa. Vaihtokaupassa takaisin saamallaan, Jussin raivaamalla suolla Akseli kuolee.

Lukukokemuksena teos oli hieman pitkästyttävä, mutta toisaalta jotenkin mielenkiintoinen. Teos antaa todentuntuisen kuvan sisällissodan jättämistä arvista ja elämästä sodan jälkeen. Teoksessa myös kuvataan historiallisia maisemia. Pidin teoksesta, koska se kuvaa Suomen historiaa ja teos ehdottomasti ansaitsee asemansa klassikkona. Klassikoksi voi mielestäni sanoa paljon lukijoita kerännyttä, maan historiaa tai muuta maahan liittyvää tapahtumaa tai ilmiötä kuvaavaa kirjaa. Sota ja kuolema voivat järkyttää herkkiä ihmisiä. Teoksen tunteminen voi auttaa suomalaisia ymmärtämään historiaamme ja historiallisia tapahtumia sekä viedä lukijan historiallisiin maisemiin.

 
Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti